Kapitel 2

SYNEN PÅ VÅR VATTENFÖRBRUKNING

TAS VATTNET FÖR GIVET?

I Sverige har vi tillgång till rent och drickbart vatten, direkt ur kranen. En lyx många länder inte har. En ständig tillgång till en naturresurs kan givetvis resultera i att den tas för given. Svenskar är så pass bortskämda med att ha ett av världens bästa vatten att fyra av tio inte ens vet hur de betalar för det. Inte bara det, svenskar har även minst kunskap i hela Norden om just hur de betalar för sin vattenförbrukning.

Men allt är som tur inte dåligt. Undersökningen visar nämligen att det är mer vanligt än ovanligt i Sverige att aktivt reflektera över sin vattenförbrukning. Nästintill varannan svensk reflekterar minst ett par gånger i månaden över sin vattenkonsumtion. Okunskapen om svenskarnas vattenanvändande bygger alltså inte på bristande reflektion utan snarare bristen på agerande.

Så många reflekterar minst en gång i månaden över sin förbrukning

Vanligaste åtgärderna svenskarna kan tänka sig att göra för att minska sin vattenkonsumtion

1. Stänga av vattnet när jag borstar tänderna (63%)
2. Stänga av vattnet när jag tvålar in mig (52%)
3. Ta kortare duschar (48%)
4. Använda diskmaskin (46%)
5. Använda vattensnåla sanitetsprodukter ex. snålspolande kran (39%)

KVINNOR REFLEKTERAR MER ÄN MÄN ÖVER SIN VATTENFÖRBRUKNING:

74 %

av kvinnor uppger att de reflekterar över sin vattenförbrukning

56 %

av män reflekterar över sin vattenförbrukning

”Svenskar har bevisligen en stark vilja att leva mer miljövänligt och ligger bakom många inflytelserika miljöinitiativ världen över. Jag är säker på att om det fanns en större kunskap om vad det faktiskt kostar Sverige och klimatet att förbruka den här mängden vatten hade fler sett över sina vanor i vardagen. Genom små och enkla medel går det att spara in litervis vatten varje dag. En omställning som gör gott för världen utan att överhuvudtaget behöva tumma på livskvalitén.”
Christina Holmberg

TIPS OCH TRICKS:

så sparar du vatten

Installera en snålspolande kran
Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar
Stäng av kranen när du borstar tänderna