2. LUKU

NÄKEMYKSIÄ VEDENKULUTUKSESTAMME

Täällä Pohjoismaissa saamme puhdasta juomakelpoista vettä suoraan hanasta...

…se on luksusta, josta monessa muussa maassa voi vain haaveilla. Tällaisen luonnonvaran jatkuva saatavuus saattaa luonnollisesti johtaa siihen, että sitä pidetään itsestään selvänä. Me täällä Suomessa olemme kuitenkin hyviä ottamaan asioista selvää. Yli kolme neljästä tosiaan tietää, kuinka paljon vedestään maksaa. Suomessa asia on Pohjoismaista parhaiten tiedossa, Tanska tulee aivan kannoilla. Vaikka suomalaiset pärjäävätkin hyvin, yksi neljästä ei edelleenkään tiedä, paljonko vedestään maksaa.

Vaikka Suomi on monella tapaa vedenkulutuksen hallinnan edelläkävijä Pohjoismaissa, parantamisen varaa kuitenkin on. Vain 14 prosenttia suomalaisista pohtii päivittäin vedenkulutustaan. Se on todella vähän verrattuna tanskalaisiin, joista kokonaiset 44 prosenttia uhraa vedenkulutukselleen ajatuksia päivittäin. Ei tässä kuitenkaan ole syytä heittää kirvestä kaivoon. Kaikesta huolimatta vähän yli puolet Suomen asukkaista pohtii vedenkulutustaan vähintään kerran kuukaudessa.

Näin moni miettii kerran kuukaudessa veden käyttöään

Suomalaisten tavallisimpia keinoja vähentää vedenkulutustaan:

  1. Suljen vesihanan hampaiden harjauksen ajaksi (62 %)
  2. Suljen vesihanan siksi aikaa, kun saippuoin itseni (54 %)
  3. Olen suihkussa lyhyemmän ajan (53 %)
  4. Käytän astianpesukonetta (42 %)
  5. Pesen astiat pesuvadissa (39 %)

Naiset pohtivat vedenkulutustaan enemmän kuin miehet

82 %

Suomen naisista ilmoittaa pohtivansa vedenkulutustaan

66 %
Suomen miehistä pohtii vedenkulutustaan.
”Suomalaisilla on epäilemättä vahva halu elää ympäristöystävällisemmin. Olen kuitenkin varma siitä, että nykyistä useampi tarkistaisi päivittäisiä vedenkäyttötapojaan, jos olisi paremmin selvillä siitä, mitä tällaisten vesimäärien kulutus Suomelle ja ympäristölle oikeasti maksaa. Pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla voi säästää joka päivä paljon vettä. Muutos, joka tekee hyvää maailmalle ilman, että joutuisimme tinkimään elämänlaadustamme.”
Tero Kemppainen

Näin voit vähentää vedenkulutustasi:

Asenna vettä säästävä vesihana, esim. kosketusvapaa hana joka avaa ja sulkee veden automaattisesti sitä käytettäessä

Vaihda tai huolla tiputtavat hanat ja vuotavat wc-istuimet

Sulje vesihana aina hampaiden harjauksen ajaksi